Your address will show here +12 34 56 78

Food Maker

Food Maker-projektet er lukket ned, men lever blandt andet videre hos FOF Aarhus. Du kan læse om vores erfaringer fra de sidste seks år her


Madlavning som omdrejningspunkt skaber relationer, fællesskaber og mere madglæde. Og det er netop derfor, at Food Maker arbejder med madlavning som det fælles tredje, når vi er sammen med vores målgruppe: unge mellem 16 og 28 år. 


Food Maker-projektet er støttet af Nordea-fonden og forankret i Folkesundhed Aarhus. Projektet startede i 2015 som et udviklingsprojekt. Her var fokus på at forbedre unges måltidsvaner gennem fællesskab og madglæde. I 2018 udviklede formålet sig til at fremme unges sundhed og trivsel, og samtidig bevægede projektet sig fra at være et udviklingsprojekt til at være et implementeringsprojekt. I dag arbejder Food Maker altså med at implementere Maker-tilgangen, projektets erfaringer og madglæde lokalt og nationalt, så vi kan øge flere unges fysiske og mentale sundhed. En mission, der fortsætter indtil 2021, hvor projektet afsluttes. 


Food Maker er i høj grad inspireret af maker-kulturen, hvor de centrale værdier er, at alle kan deltage uanset kompetencer, at der er fokus på den læring, der sker i processen fremfor slutproduktet, og at flere hoveder er bedre end ét. Vi tror på, at madlavning kan meget mere end at blive til et måltid – fælles madlavning skaber fællesskaber, gode oplevelser og handler om samarbejde, planlægning og at skabe nye ting i køkkenet. Alt det sker ved at have fingrene i dejen.

Intet projekt uden jer

Food Maker er et projekt for og af unge. Derfor er alle vores koncepter blevet til ved hjælp af unges kreative og krøllede hjerner. Gennem idé-camps har vi sammen fundet frem til Food Makers forskellige koncepter. 


Gennem tiden har Food Maker samarbejdet med mange forskellige aktører, bl.a. FOF Aarhus, VIA University College Aarhus og AARHUS TECH. Sammen med AARHUS TECH har vi implementeret Food Makers madfestival, Food Maker Faire, så den fortsat kan skabe engagement, faglig udvikling og madglæde for byens unge – også efter Food Makers afslutning.


I samarbejde med FOF Aarhus har vi skabt fælles madlavning for unge aarhusianere hver eneste uge. FOF Aarhus vil fortsætte med at afvikle aktiviteter med udgangspunkt i Food Makers værdier og koncepter til gavn for alle aarhusianerne. 


Projektet er muliggjort via støtte fra Nordea-fonden og er forankret i Folkesundhed Aarhus i Aarhus Kommune.

Hvordan gør vi så?

I Food Maker har vi afviklet aktiviteter for over 25.000 unge fordelt i hele landet. Vi samler de unge rundt om maden og kokkerer med udgangspunkt i deres kompetencer og fantasi. Ofte er der et overordnet tema, der bliver købt ind til, men opskrifter er der sjældent.


Vi oplever, at de metoder og tilgange, som projektet er baseret på, fungerer i praksis. Vi kan derfor med sikkerhed i stemmen sige, at madglæde og fællesskab er to velegnet elementer i arbejdet med at fremme unges sundhed og trivsel. Du kan læse mere om vores værdier, tilgange og praktiske arbejdsmetoder i vores materialer.


Læs mere om vores to igangværende aktiviteter for unge, og om vores workshop for fagpersoner, der arbejder med den unge målgruppe herunder.

Vi leger med mad

Hver tirsdag afholder FOF Aarhus i samarbejde med Food Maker aktiviteten, Vi leger med mad. Aktiviteten er en uforpligtende madklub for unge, hvor vi eksperimenterer med forskellige råvarer. Aftenens tema varierer, da det er den unge vært, der bestemmer, hvad der er på menuen. Vi har lavet alt fra risotto til svensk pølseret, vietnamesiske forårsruller og festlige forretter. Temaet og aftenens vært bliver offentliggjort på Food Makers Facebook hver tirsdag. Det er også her, du kan finde link til tilmelding og betaling af de 40 kr., som Vi leger med mad koster. Alle unge er velkommen, og der er ingen krav til køkkenevner. 


Se en video fra Vi leger med mad her.

Mesterlære

Mesterlære er en aktivitet, hvor der er mulighed for at nørde lidt ekstra med forskellige madteknikker. En ung fagperson fra AARHUS TECH vejleder de unge deltagere i diverse madtilberedninger med udgangspunkt i et specifikt tema. Temaerne til Mesterlære varierer, da det altid er den unge mesterlærer, der bestemmer, hvad der skal laves. Det kan være en kokkeelev, der synes, at æg er helt vildt spændende og derfor gerne vil vise alt det, et æg kan. Det kan også være en slagterelev, der gerne vil lære fra sig, når der skal laves hjemmelavede pølser. På Food Makers Facebook offentliggøres begivenhederne, og du kan her se tema og link til tilmelding og betaling af de 40 kr., som en billet til Mesterlære koster. 


Se en video fra Mesterlære her.

Food Makers workshop

Gennem workshops og webinarer inspirerer vi dig til at bruge madglæde og fællesskab som et værktøj til at arbejde med trivsel blandt unge. Til vores workshop og webinarer kommer vi ind på, hvem Food Maker er, hvilke greb vi arbejder ud fra, og hvordan du kan facilitere en madaktivitet, hvor trivsel er i fokus, og hvor deltagerne får ejerskab over processen. Skal vi arrangere en workshop eller et webinar for dig og dine kollegaer? Så skriv til kommunikation@fof-aarhus.dk.


Læs mere om Food Makers workshop her.

Databeskyttelse

Vi værner om dit privatliv, men hvis du alligevel opdager, at vi eller andre deler materiale, der henviser til dig, kan du altid bede om at få indholdet slettet. Skriv til kommunikation@fof-aarhus.dk og gerne med link til det konkrete indhold, så skal vi nok tage os af sagen.