Food Maker bloggen

Oplev madglæden i Aarhus i efteråret

Food Maker går et spændende efterår i møde, hvor vi har masser af spændende og fede ting på programmet. Her får du en mini-guide til nogle af de mange aktiviteter, de kommende måneder byder på i Food Maker.

18. august er Food Maker med cykelkøkkenet til Sommerfest hos Clausens Fiskehandel i forbindelse med NORD HAVN ÅBEN 2017 på Fiskerivej. Det foregår på parkeringspladsen foran fiskehandlen. Det helt store tema er: Skaldyrsfest, så kom og pil dine egne rejer og lav en rejehapser! 

6. september afholder Food Maker en aften som står i Food Maker Faires tegn. Her vil være en masse information om festivalen og en brainstorm på ideer til Food Maker Faire. ALLE er velkomne!

15. september er cykelkøkkenet igen afsted og denne gang til Rethink Activism og deres folkefestival den 15.-17. september. Det foregår på Sydhavnen, så kig forbi!

3.-4. oktober løber den helt store fest af stablen: Food Maker Faire! En todages madglad festival for unge i Aarhus med gratis entré, og en masse spændende og finurlige workshops og aktiviteter indenfor. Tag alle dine venner under armen, og kom på Centralværkstedet og oplev en madfest og madglæde, som du aldrig har set det før!

Traditionen tro har Food Maker hver eneste tirsdag Vi leger med mad. Det foregår som altid i FOF Aarhus’ køkken i Hans Hartvig Seedorffs Stræde, og koster sølle 35kr hvor du til gengæld får aftensmad, hygge og måske et par fif med hjem. Første Vi leger med mad er 15. august og vi fortsætter helt frem til december.

Vi glæder os enormt meget og håber at se rigtig mange af alle jer – det bliver skide hyggeligt!

Hold også øje med vores Facebook, hvor alle begivenhederne (og flere endnu) løbende bliver offentliggjort. www.facebook.com/foodmakerdk/

Vel mødt – og sæt lige kryds i kalenderen allerede nu, ik? 🙂 

Tak for et godt Folkemøde 2017

Folkemødet er folkefest, og Food Maker-projektet fik spredt masser af madglæde!

Food Maker-projektteamet takker for et godt Folkemøde! Tak til alle, som kiggede forbi og deltog i vores forskellige events. Vi har talt med adskillige kommuner, uddannelsesinstitutioner og andre aktører, som alle synes, at Food Maker er et rigtig godt projekt.

Var du forbi os, og gerne vil høre mere eller følge op på vores snak, så send endelig en mail til info@foodmaker.dk, og så kan vi tales nærmere ved.

Projektet var med som en del af Nordea-fondens VILLA GODE LIV, hvor 14 ungeprojekter var samlet. Villaen er den gamle biograf i Allinge, og var til lejligheden piftet en hel del op. Vi er glade for, at have været en del af VILLA GODE LIV, og det var interessant og lærerigt at møde nogle af de andre af Nordea-fondens ungeprojekter.

Torsdag stillede vi Food Makers cykelkøkken op foran VILLA GODE LIV og delte koldskål ud til alle forbipasserende. De skulle selv freestyle koldskålen med alverdens topping. Eksempelvis bacontopping, og rygtet herom spredte sig hurtigt.

Vejret var i den grad med os, og solen strålede over Allinge. De forbipasserende var både gamle og unge, fra Bornholm og fra resten af Danmark, var på Folkemødet som privatperson eller som repræsentant for kommuner, uddannelsesinstitutioner eller andre steder. Alle havde det til fælles, at de synes koldskål lige er hvad man har brug for, når solen og varmen tager fat!

Food Maker stod også bag en paneldebat om unges sundhed, hvor disse skønne mennesker debatterede:
– Vibeke Brønnum, folkesundhedschef for Folkesundhed i Aarhus Kommune
– Søren Peter Hansen, direktør for FOF Aarhus
– Anders Vildsø Andreason, tidligere medlem af Food Makers ungebestyrelse og projektleder   for Ungdomsbureauet
– Judith Kyst, direktør for Madkulturen

På Folkemødets sidste dag for Food Makers vedkommende afholdte vi en netværksmadklub á la Vi leger med mad. Denne gang ikke for unge, men for blandt andet kommuner og uddannelsesinstitutioner. Det var en stor succes, hvor eksempelvis borgmesteren i Faxe Kommune stegte frikadeller på cykelkøkkenet, og hvor en forebyggelseskonsulent i Bornholms Regionskommune tilsmagte en kartoffelsalat med udgangspunkt i Food Makers måltidsguide.

Food Maker-projektet på Folkemødet 2017

Food Maker-projektet er i år til stede på Folkemødet på Bornholm. Vi holder til i Nordea-fondens VILLA GODE LIV sammen med en masse andre projekter, som alle har det til fælles at vi arbejder for det gode unge liv. Hvis du er til Folkemødet så kom forbi og sig hej!

HVOR KAN DU MØDE FOOD MAKER-PROJEKTET?

Torsdag kl. 14.30-16.00
Vi har vores cykelkøkken med, så kom forbi til en snak om madglæden i et ungeprojekt

Arrangementet finder sted på gaden foran VILLA GODE LIV, Havnegade 45

Torsdag kl. 15.15-16.00
Paneldebat om unges sundhed. Hør Vibeke Brønnum, folkesundhedschef i Aarhus Kommune, Judith Kyst, direktør i Madkulturen og Søren Hansen direktør FOF Aarhus sætte fokus på fremtiden, maker-kultur og frivillighed.

Arrangementerne foregår i teltet i haven ved VILLA GODE LIV (D6), Havnegade 45 – ved Brandstationen. Se kort over pladsen her: folkemoedet.dk/media/1225/oversigtskort-fm2017.pdf

Vi glæder os til at tilbringe nogle dage på solskinsøen, snakke med en masse Food Maker-interesserede og lære om andre spændende ungeprojekter!

 

Billedet er udlånt af Destination Bornholm

Tusindvis af unge hylder madglæden

Tusindvis af unge hylder madglæden
8500 unge aarhusianere har haft ”fingrene i dejen” og delt madglæde og madlavningsevner med andre unge i det kommunale projekt Food Maker i Aarhus. På onsdag er der Mesterlære for 45 unge.

Når madglæde og fællesskabet sættes i fokus, så er det noget, der tiltrækker de unge. De unge står i kø for at komme med Food Maker i køkkenerne.

Food Maker vender den traditionelle sundhedskampagne på hovedet, og møder de unge, der hvor de er. I Food Maker er tanken, at større madglæde og bedre madlavningskompetencer giver bedre måltidsvaner og mere sundhed. I Food Maker får de unge muligheden for selv at smage og udforske maden og madteknikker. Det er sjovt, og det er lysten, der driver værket.

Samarbejde med AARHUS TECH
En af de meget populære aktiviteter, som Food Maker afvikler, kaldes Mesterlære. Her er det en ung med en særlig stor interesse og viden om et felt, der for en aften er mesterlærer.

På onsdag 24. maj bliver der holdt Mesterlære, hvor tre unge kokke frivilligt guider 45 unge gennem filetering af rødspætter og tilberedning af nye danske kartofler. Køkkenet på AARHUS TECH danner rammen for Mesterlære. Food Maker ser en stor værdi i et tæt samarbejde med uddannelsesinstitutioner som Aarhus TECH og tror på, at samarbejdet vil være med til at skabe endnu flere gode madoplevelser for unge i Aarhus.

– Det er fantastisk, at så mange unge i Aarhus har mødt op. Det skyldes allermest, at det er de unge selv, der har været med til at skabe events. Pladserne til sidste omgang Mesterlære blev udsolgt på rekordtid, siger Katja Gaard Jønsson, projektleder, Food Maker.

Rådmand Jette Skive roser projektet og de unge:

– Det er dejligt at opleve, hvordan de unge er motiveret til selv at tage styringen og skaber noget sammen, når de får støtte af faglige sparringspartnere. Jeg tror ikke, der findes en bedre forebyggelse, for på denne måde får vi netop fat i de helt unge mennesker. De lærer at give maden større betydning, lærer at lave mad og finder sammen i et fællesskab, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

Udbredes i andre byer
I Randers Kommune har de taget Food Maker til sig, og afholder madaktiviteter for unge i Randers med fokus på madglæde og fællesskab. Det er ikke kun Randers Kommune, der har udfordringer med at få unge engageret i projekter om bedre måltidsvaner. Flere andre kommuner har haft besøg af projektteamet bag Food Maker til en snak om, hvordan Food Maker-projektet kan hjælpe med at engagere unge i deres egen sundhed.

Food Maker Faire

Food Maker Faire Logo

Kom med til Food Maker Faire både tirsdag den 3. oktober og onsdag den 4. oktober, når Food Maker åbner dørene for to fede dage med en masse aktiviteter, madværksteder og –stande.

Food Maker Faire er en madglad festival for unge mellem 16-28 år – og der er gratis entre.

Kom forbi og oplev et madfællesskab uden lige og en masse madglæde, når du får et mindre beløb kan deltage i de forskellige madværksteder og workshops sammen med dine venner. Alle aktiviteterne lægger op til leg og til at eksperimentere med mad og smag.

Indtil videre kan vi afsløre, at følgende er med:

  • GRØD
  • ENORM
  • NATUR RETUR
  • FYSIKSHOW AARHUS
  • P. CLAUSENS FISKEHANDEL

Aktiviteterne og programmet vil løbende blive offentliggjort på Facebook begivenheden her.

Vi glæder os helt vildt til at se dig!

Food Maker er støttet af Nordea-fonden

Endnu mere Madmekka i det nye år

Endnu mere Madmekka i det nye år

DFUNK har for anden gang søgt Food Maker puljen til deres ugentlige event Madmekka.  

Madmekka er et event, hvor unge med flygtningebaggrund og andre unge har mulighed for at mødes til madlavning og fællesspisning i Ungdomskulturhuset, UHK.

Food Maker støtter derfor DFUNK og UHK, så madglade unge kan komme og deltage i Madmekka i det nye år.

Tjek DFUNKs fine video ud, hvis du vil se, hvad Madmekka er. Hvis du har lyst til at deltage i Madmekka, så kan du finde informationer om tid og sted på deres Facebookside. 

 

 

 

Japanske opskrifter

Er du i tvivl om, hvad aftensmaden skal stå på i aften? Jamen så kan Food Maker måske hjælpe dig lidt på vej.

Vi har nemlig fået de lækre opskrifter fra tirsdagens Vi leger med japanske retter, så du selv kan eksperimentere med den japanske ramen-suppe derhjemme. Meshiagare (læs: velbekomme) 😉

Japanske opskrifter

Thailandske opskrifter

Thailandske opskrifter

Der blev hygget, grint og lavet en masse lækre thailandske retter i går, da Julie stod klar som aftenens vært til Vi leger med mad. Der var mødt 20 madglade unge op, som skulle eksperimentere med retter fra det thailandske køkken. Menuen stod på massaman curry med ris og en dejlig thai suppe med laks. 15226574_356973581333825_345163336_n

Gik du glip af aftenens lækre retter? Og er du træt af, at du ikke fik dig tilmeldt til Vi leger med thailandske retter? Så fortvivl ikke, for værten har været så sød at sende os opskrifterne.

Thailandske opskrifter

 

Brandvarme opskrifter

Brandvarme opskrifter

Var du i tirsdags med til Vi leger med mad, hvor aftenens tema var flambering? Eller havde du travlt med at læse til eksamen? Men hvis du gik glip af denne brandvarme aften, så har vi skaffet de lækre opskrifter, så du selv kan prøve dig frem med flambering. 

Vi er sikker på, at du kan brillere til din næste middag, måske endda som den perfekte scoremiddag. Men men men, vær’ opmærksom og pas på, for når du flambere kommer der rigtig store flammer, og du vil helt sikkert ikke ende på skadestuen 😉

Opskrifter med flambering

15219992_1895683507367279_9074614277098268604_n

Mesterlære Julemad

Mesterlære Julemad

I går blomstrede julestemningen i FOF-køkkenet, da der blev afholdt Mesterlære Julemad, hvor 24 madglade unge mødte op, for at få inspiration, tips og tricks til den gode julemiddag. Katrine og Lasse var aftenens juleværter, men de gode tips og tricks kom derimod fra kokken Jacob Bülov Espensen. Intet mindre end en helt igennem fantastisk aften!

Vi er så heldige at have fået lov til at dele de gode opskrifter, så du helt sikkert kan brillere til juleaften 😉

Opskrifter på julemad

 

#Festmad på SU

#Festmad på SU

Så blev det den sidste fredag med Food Makers festmad på SU, og det vil vi gerne fejre ved at tage tidligt hul på julen! Og selvfølgelig skal weekenden nydes i gode venners lag, så mere oplagt kan det ikke blive end at invitere dine venner på en dejlig julemiddag. Vores koncept, tre retter til fire personer for kun 150 kr., kan hjælpe dig, som har brug for inspiration til en vaskeægte  julekomsammen. Dét eneste du skal gøre er at invitere din studiegruppe eller venner, sørge for den rette julestemning og selvfølgelig lave en dejlig SU-venlig julemiddag 🙂   nr-4

Glade jul, dejlige jul …. og så kender du sikkert resten af teksten. Men julen er en dejlig tid, især fordi man hygger lidt mere, og man spiser lidt mere 😉 Food Maker er ligeså glad for julen, som så mange andre, og vi undskylder allerede på forhånd, men vi har simpelthen skippet forretten. Og du tænker sikkert – jamen hvordan filen kan I finde på sådan noget? Og tak fordi du spurgte, men der skal jo være plads til både steg, brune kartowler og risalamanden. Så væk med forretten!

Vi anbefaler, at dit køkken skal ose af jul, når du forbereder din julemiddag. Du overrasker selvfølgelig dine gæster med en lækker ribbensteg, med almindelige kartofler, og så må du selvfølgelig ikke glemme de brune. Men vent nu lige lidt …bare lige så du ved det, så er du mere end velkommen til at tilsætte lidt ekstra sukker til dine brune kartofler – for det er vel kun jul engang om året, ikke sandt ? 😉 Du serverer også en frisk rødkålssalt med appelsiner, bare for at friske menuen lidt op. Og hold hold hold, du må da ikke glemme den brune sauce.

Selvom du sikkert er rigtig mæt efter den dejlige steg og de brune kartofler, og du slet ikke kan forestille dig at spise mad før om en uge, så må du altså ikke glemme risalamanden. Risalamanden er bare prikken over i’et, og når man nu har inviteret på julemiddag, så kan man ligeså godt afslutte middagen med bravur 😉

Dét du skal bruge for at holde en dejlig julet aften for dine venner og dig.

Indkøbsseddel

  • Ribbensteg på 1 kg. (50 kr.) – 25 kg. pr. halve kilo, så omkring et kilo vil være passende
  • 1/2 kg. alm. kartofler (4 kr.) – det er vej-selv 😉
  • 2 gl. perlekartofler (13 kr.) – man skal aldrig gå ned på brune kartofler
  • 1 lille rødkålshoved (10 kr.) – så er der både til frisk rødkålssalt og syltet rødkål, smart ikke? 
  • 3 appelsiner (6 kr.)
  • 1 pk. grødris a 500 g (10 kr.)
  • 1 l. mælk (5,5 kr.)
  • 1 vaniljestang (14 kr.)
  • 1 ps. sukker (7,5 kr.)
  • 1/4 l. fløde (8 kr.)
  • 1 gl. kirsebærsauce (9 kr.)
  • 1 lille ps. mandler (12 kr.)

Det render op i 149 kr. for dine tre retter, men så beregner vi det også ud fra, at du allerede har lidt smør i køleskabet samt salt og peber.

 

Du skal være opmærksom på at indkøbssedlen er beregnet efter at handle i Rema 1000.

#En grøntsag – tre muligheder

#En grøntsag – tre muligheder

Alle har sikkert sine fordomme om grønkålen, og ja, grønkålen er da en spøjs fætter. Du kender den garanteret fra din tantes årlige julebuffet, hvor den serveres som grønlangkål. Du støder ofte på den, når du er nede at handle, men du ved simpelthen ikke, hvad du skal stille op med sådan en fister løgsovs, vel ? Men Food Maker garantere dig, at grønkål kan bruges til meget mere end juleskinken 😉

Og derfor har vi fundet tre nemme og lækre opskrifter med grønkål, som er værd at prøve. Kender du nogle gode opskrifter med grønkål?

Opskrifter med grønkål

img_2341